Onkodermatológia

Kiemelt jelentősége van rendelésünkön az onkodermatológiának, mely a bőrön megjelenő daganatokkal, azok szűrésével, vizsgálatával, eltávolításával, kezelésével foglalkozik.

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megemelkedett a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulása. A festéksejtekből kiinduló, malignus, pigmentált bőrdaganat, a melanoma gyakorisága megduplázódott. A bőr hámsejteiből kiinduló basalioma a legnagyobb számban előforduló daganat lett. A genetikai hajlam mellett elsősorban a minőségében és mennyiségében megváltozott UV sugárzást, az életmódbeli változásokat tartjuk felelősnek. A melanoma kiindulhat anyajegyekből (naevusokból) és ép bőrből is, áttétet adhat nyirok és vér útján a belső szervekbe. A hámeredetű bőrdaganatoknál a legnagyobb problémát a lokális növekedés, kiújulás okozza, nem az áttétképződés. A bőrön felfedezett, korai, u.n. in situ vagy incipiens melanoma, amennyiben sebészi eltávolításra kerül, gyógyítható.

Onkodermatológia Pomáz

Ezért elsődleges feladat a megelőzés mellett, a korai felismerés. Ennek érdekében javasolt az anyajegyek rendszeres szűrővizsgálata, elsősorban azoknak, akik magas rizikójú csoportba tartoznak.( világos bőr, szem, haj, nagyszámú anyajegy, családban előforduló bőrdaganat, gyakori napégés, szolárium) Az anyajegyek lehetnek veleszületettek és életünk során megjelenő szerzett naevusok is. A szűrés az egész bőrfelület megtekintését, az anyajegyek dermatoscopos vizsgálatát jelenti. A rendszeres vizsgálat mellett, ha új elváltozás jelenik meg a bőrön vagy egy meglévő anyajegy növekedni kezd, nagyobb átmérőjűvé és/vagy vastagabbá válik, színét megváltoztatja, szabálytalan lesz, viszket, vérzik, azonnal forduljunk orvoshoz. Bőrdaganat gyanúja esetén vagy megelőzés céljából az anyajegy ambuláns beavatkozás során, helyi érzéstelenítésben teljes egészében sebészi kimetszésre kerül. Az eltávolítást szövettani vizsgálat követi, mely eredménye határozza meg a további teendőket. Jóindulatú daganatok is nagy számban fordulhatnak elő a bőrön ( fibroma, haemangioma, verruca seborrhoica stb. ), melyek elsősorban esztétikai problémát jelentenek. Ezek eltávolítására többféle módszer közül lehet választani a legjobb kozmetikai hatás eléréséért.

Minden jog fenntartva | Web: Kilmike